Ciekawostki,Nauka 27 kwietnia 2013, 15:10

Po takiej czekoladzie nie przytyjesz. Jak mała, galeretowata wódka

Marzeniem każdej kobiety jest jedzenie czekolady bez przykrej konsekwencji w postaci odkładających się zbędnych kilogramów. Naukowcy opracowali metodę, która może przyczynić się do realizacji tego marzenia.

Różne rodzaje czekolady, fot. André Karwath aka Aka/Wikimedia

Różne rodzaje czekolady, fot. André Karwath aka Aka/Wikimedia

Jak czytamy na bbc.co.uk, chemicy znaleźli nowy sposób na zmniejszenie o połowę tłuszczu w czekoladzie za pomocą płynów, które nie zmieniają smaku.

W raporcie, który opublikowano na spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego opisano metodę użycia agara – popularnego środka dodawanego do żelków, aby zmniejszyć w nich ilość tłuszczu . Naukowcy z Uniwersytetu Warwick twierdzą, że połowę tłuszczu może zastąpić woda, soki owocowe, a nawet alkohol.

– W połączeniu na przykład z alkoholem – mówi dr Bon – czekolada będzie taką małą, galaretkową wódką.

Minusem dodania substancji jest fakt, że nie jest możliwe dokładne połączenie składników, które nie mają skłonności do mieszania, tak jak choćby olej i woda. Normalna czekolada ma aksamitną fakturę właśnie z powodu emulsji kuleczek tłuszczu zmienionych w ciało stałe. Zastąpienie tej emulsji jest bardzo trudne.

– To jest ekscytujące,  połączenie soku owocowego i czekolady – wszyscy by oszaleli na tym punkcie – zachwala pomysł dr Bon cytowany przez BBC News. – Wtedy ludzie, zwłaszcza w Wielkiej Brytanii, zaczęliby pytać czy można zrobić to z alkoholem? – żartuje.

Jeśli podoba Ci się ten artykuł i chcesz odwiedzać nas częściej, udostępnij go na Facebooku, skomentuj oraz polub nasz portal, by otrzymywać więcej treści, które mogą Cię zainteresować: