Kuchnia ze Świata 28 grudnia 2012, 21:49

Kuchnia ze Świata: stek wołowy w maśle czosnkowym

Stek wołowy (befsztyk) jest potrawą z mięsa grillowanego, pieczonego lub smażonego w głębokim oleju. W zależności od indywidualnych upodobań, stek może być krwisty lub wysmażony.

Stek wołowy z masłem czosnkowym

Stek wołowy z masłem czosnkowym

Składniki na jedną porcję:

  • filet z polędwicy wołowej (ok. 150 g)
  • olej słonecznikowy
  • dwie łyżki masła
  • dwa ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • majeranek

Przepis na stek:

Mięso smażymy na patelni w głębokim oleju przez ok. 3 minuty z jednej i 3 minuty z drugiej strony. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i kontynuujemy smażenie przez kolejne kilka minut, obracając mięso. Jeżeli lubimy mocno wysmażone, kontynuujemy obróbkę aż do momentu, w którym stek stanie się nieco wysmażony. Dobrym pomysłem jest podawanie mięsa z sałatką warzywną lub pieczywem.

Przepis na masło:

Wyciskamy dwa ząbki czosnku i mieszamy z masłem, doprawiając dużą ilością soli oraz dwiema szczyptami majeranku. Steki najlepiej smakują z dodatkiem masła, które rozpływa się pod wpływem temperatury mięsa. Można nim także posmarować pieczywo.

Jeśli podoba Ci się ten artykuł i chcesz odwiedzać nas częściej, udostępnij go na Facebooku, skomentuj oraz polub nasz portal, by otrzymywać więcej treści, które mogą Cię zainteresować: