Kuchnia ze Świata 5 lutego 2013, 15:33

Curry – przyprawa sprzed 4 tys. lat

Okazuje się, że potrawy przyrządzane curry jemy dłużej niż komukolwiek się mogło wydawać.

Kurczak curry, fot. Takeaway

Kurczak curry, fot. Takeaway

Jak zauważa serwis slate.com, słowo „curry” opisuje dziś zawrotną liczbę warzyw i pikantnych potraw mięsnych na całym świecie. Do tej pory niewiele było wiadomo na temat samej przyprawy, czym ona jest i kiedy po raz pierwszy się pojawiła.

Termin prawdopodobnie pochodzi od „Kari”, słowa oznaczającego sos w języku tamilskim (grupa języków południowo-indyjskich). XVII-wieczni brytyjscy handlowcy, zakłopotani ilością przypraw z jakimi dane było im się spotkać w Indiach, nazwali wszystkie pojęciem curry. Pod tym określeniem kryły się m.in. cebula, imbir, kurkuma, czosnek, pieprz, chili, kolędra, czy kminek.

Potrawy curry, fot. kspoddar

Potrawy curry, fot. kspoddar

Curry, które znamy dzisiaj, jest efektem ubocznym ponad tysiącletniego handlu międzykontynentalnego. Z różnych części Azji dostarczane były nowe składniki wzbogacające indyjskie przyprawy. Po roku 1000, muzułmanie z zachodu swoje własne tradycje kulinarne, w tym obfite używanie mięsa. Dzięki temu, indyjscy przedsiębiorcy wprowadzili nowe i egzotyczne przyprawy, jak na przykład goździki.

Jednakże oryginalne curry wyprzedza przybycie Europejczyków do Azji. Około 4 tys. lat wcześniej wieśniacy cywilizacji Indusu używali trzech kluczowych składników tejże przyprawy: imbiru, czosnku i kurkumy. To proto-curry, w rzeczywistości było jedzone na długo przed przybyciem arabskich, chińskich, jak i europejskich handlowców w ciągu ostatnich tysięcy lat.

Jeśli podoba Ci się ten artykuł i chcesz odwiedzać nas częściej, udostępnij go na Facebooku, skomentuj oraz polub nasz portal, by otrzymywać więcej treści, które mogą Cię zainteresować: